28 Ocak 2010 Perşembe

Soy Ağacı..



babamın elinde kocaman bir kağıt vardı..babaannemle oturup dedesi, büyük dedesi, kimin kimlerle akrabalığı, kan bağı var..oturur konuşur çizdiği boş dairelere onların isimlerini yazarlardı.. bütün o daireler arasında düzgün çizgiler vardı..
"bu nedir babacım" diye sorduğumuzda "soy ağacı" derdi..


iki ay önce Antakya'ya taşınan büyük abim geçen günlerde bütün kardeşlerden resim istedi..ama özel resimler ve üçer adet.. birisi bebeklik, birisi komik, diğeri son halimiz..niye istediğini de söylemedi bi türlü.. istediği sadece bizler değildik..bütün yeğenlerin, abi ve ablalarımın torunları.. eğer neler olduğunu açıklamazsa hiçbirimiz resim göndermiyeceğimizi söyledik.. "babamın yaptığını yapıyorum" dedi..ailemize ait soy ağacı.. "ama bilgisayarda ve slayt halinde..mesela bir kişi.. onun bebekliği, komik bir resmi ve son hali..tıkladığında onun çocukları, sonra çocuklarının çocukları" gibi..bu dosya herkeste olacak ve doğan her çocuğu resmiyle birlikte ekleyecek"..


hepimizi bir telaş aldı.. herkes gelecek nesillere en güzel halini bırakmak istediğinden:) eski albümler, eski resimler..büyük olanların sararmış, yer yer lekelenmiş resimleri..babam bütün resimlerin arkasına gün, ay ve tarih yazmış..annemin ve babamın gençlik ve son hallerini bulup tarattık..


bütün resimler tamamlandı..bebekliğimi, karpuz yerken komik halimi buldum..son halim olan çok sevdiğim bir resim vardı onu bir türlü bulamadım..bulmak için epey uğraştığımdan ailenin soy ağacı filmini görmek zaman aldı..sonunda istediğim resmi bilgisayarı taratıp buldum ve gönderdim..


bu akşam ulaştı elime..2 tane toplu aile resmi..sonra üç erkek kardeş, arkasından üç erkek kardeş.. ve topluca altı kardeş..ardından herkesi tek tek resimlendirmiş..her resmin altına da esprili cümleler yazmış..


defalarca izledim..
mutlu olmam gerekirken, hüzün bastı heryanımı..
birgün birisi eksilecek..
sanki ilk ben eksilecekmişim gibi hissediyorum..
.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Daha karpuz keseceğiz dur nereye...

Nazlı dedi ki...

umarım karpuz mevsimini görürüm..